Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Βικέλεια 1972

Παρουσιάζουμε σήμερα  πλευρές από την “καθημερινή ζωή” κατά τη διάρκεια της 7χρονης Χούντας (1967-1974) στην Ημαθία μέσα από το περιοδικό “ΗΜΑΘΙΑ” που έβγαινε με ευθύνη της Νομαρχίας Ημαθίας 1970-1973 και βρίσκεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) Ν. Ημαθίας


Σημαντικός θεσμός της εποχής ήταν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με τον τίτλο “Βικέλεια”. 

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Θεμελίωσις της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Βέροιας

Από την θεμελίωση της Στέγης

Ένα πολυπόθητον όνειρον πολλών γενεών της Πνευματικής Βεροίας υλοποιείται επί τέλους χάρις εις την ευγενή δωρεάν οικοπέδου του εκλεκτού και ρέκτου Βεροιέως φαρμακοποιού κ. Αντωνίου Αντωνιάδου.
Την 24ης Σεπτεμβρίου ε.ε. (1970) εις μίαν συγκινητικήν και απέρριτον τελετήν παρουσία όλων των τοπικών Αρχών και πλήθους δημοτών, εθεμείώθη επί της οδού Ξάνθης το κτίριον Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Βέροιας, το οποίο προοιωνίζεται ότι θα αποτελέση την ακτινοβόλον εστίαν ενός λαμπρού πολιτιστικού μέλλοντος διά την ωραίαν πόλιν της Βεροίας και δι΄ολοκληρον την περιοχήν Ημαθίας. 

Βεροιώτικες γιορτές 1968 "Βικέλεια"

Βεροιώτικες γιορτές ¨Βικέλεια¨. Γιορτές που διοργάνωσε ο Δήμος Βέροιας το 1968. Συναυλίες, λαογραφία, λογοτεχνία, ποιήματα, εκθέσεις έργων ζωγραφικής και φωτογραφίας.

Παρουσίαση της Λαογραφκής - Λογοτεχνικής βραδυάς με τους συντελεστές της.


Σκηνή από την Βεροιώτικη ηθογραφία

Ήμερομηνία: 11 Σεπεμβρίου 1968
Αίθουσα      : Κινηματοθεάτρου "ΣΤΑΡ"


ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΑΙ

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Το ρολόγι... του Στ. Σβαρνόπουλου


Σήμαινε τίς ώρες
μέ τό καμπανάκι
τό παληό ρολόγι τό ψηλό
κι' ήτανε στολίδι μές στήν πολιτεία
καί χαρά στόν κόσμο τόν απλό.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Εσπερινό Λύκειο Βέροιας

Το κτίριο όπου στεγάζεται το 4ο Γυμνάσιο, το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο

Μια μικρή ομάδα εργαζομένων, κάποιας ηλικίας, συζητούσε και ζητούσε την ίδρυσή του.
Η απαίτηση υλοποιήθηκε μέσα σε εκείνη την εποχή των συμμετοχικών διαδικασιών και του αναπτυγμένου κινήματος, των συνθημάτων για δωρεάν παιδεία και για περισσότερο δημόσιο τομέα που είχε τότε τη σαφή προτίμηση έναντι του ιδιωτικού.
Στα χρόνια λειτουργίας πέρασαν από το σχολείο αυτό των μη προνομιούχων, από τα φιλόξενα θρανία του, μερικές χιλιάδες μαθητών.

Οικία Ιακώβ και Σαρίνας Αζαριά στην Βέροια

βεροια
Το οίκημα στη φωτογραφία βρίσκεται στην οδό Φιλίππου στην Βέροια (παράλληλη της κεντρικής και παραπλεύρως της άλλοτε Δημοτικής Αγοράς) και στέγαζε στο ισόγειο την Τράπεζα Βέροιας που ανήκε στον Ιακώβ (ή Γιακώ, για τους ντόπιους) Αζαριά, και στον επάνω όροφο την κατοικία του ζεύγους Ιακώβ και Σαρίνας Αζαριά.

Βέροια... γωνία Μαλακούση - Τσαλδάρη


Γωνία Μαλακούση με Παναγή Τσαλδάρη. Δεκαετία του ΄50 σε μία Βέροια που χάθηκε

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Το παλιό Ρολόι ξανά στην επιφάνεια

Στη σωστή κατεύθυνση ασφαλώς οι σκέψεις της δημοτικής αρχής για αλλαγές στην πλατεία Ωρολογίου της Βέροιας, οι επιλογές επί της οποίας συζητήθηκαν πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Η διοίκηση του δήμου μιλά για την προκήρυξη ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, μάλιστα με προαπαιτούμενα, όπως είπε σε πρόσφατη δήλωσή του ο Κώστας Βοργιαζίδης. Δηλαδή με κατευθύνσεις προς τον σχεδιαστή-μελετητή, ίσως ακόμη και το παλιό Ρολόι, όπως είπε ο δήμαρχος στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και να αλλάξει… κατηγορία η πλατεία Ωρολογίου, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του παλιού δικαστικού μεγάρου.
Στη φωτογραφία μας (πριν από το 1920) το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα στη Βέροια, γιορτάζει την 14 Ιουλίου στην πλατεία Ωρολογίου. Το παλιό Ρολόι ξεχωρίζει.

Η πρώτη αναχώρηση της ατμάμαξας Θεσσαλονίκης - Μοναστηρίου

Καρτ-ποστάλ του τέλους του 19ου αι. με την πρώτη εκκίνηση της ατμάμαξας στη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Μοναστηρίου, 1894, Θεσσαλονίκη, αρχείο Γ. Μέγα.
Στα τέλη του 19ου αιώνα το Μοναστήρι είχε εξελιχθεί σε ανθηρότατο οικονομικό κέντρο της δυτικής Μακεδονίας και σημαντικό στρατόπεδο των τουρκικών δυνάμεων. Τα σχέδια για τη σιδηροδρομική του σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη τελεσφόρησαν το 1890.
Το φθινόπωρο της χρονιάς εκείνης ο Άλφρεντ Κάουλλα, Γερμανός τραπεζίτης και μεσάζων σε πωλήσεις όπλων Mauser, εξασφάλισε την άδεια της Πύλης και τη χρηματική υποστήριξη της πανίσχυρης Deutsche Bank για να κατασκευάσει την περιζήτητη σύνδεση.

Η κόρη της Βέροιας

(Χάλκινη μορφή λουόμενης, η γνωστή ως "κόρη της Βέροιας'" 3ος αι. π.Χ., Μόναχο, Staatliche Antikensammlungen und Glyptotek.)      
Μπρούντζινο άγαλμα που στολίζει τον κήπο της Εληάς. Είναι αντίγραφο που φιλοτεχνήθηκε από τον Βεριώτη καλλιτέχνη Θωμά Βαφειάδη. Το πρωτότυπο αγαλματίδιο βρέθηκε στη Βέροια το 1909 και είναι έργο του 5ου αιώνα π.Χ. Σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο αρχαίας τέχνης του Μονάχου. Οι παλιές Βεροιώτισσες, μέχρι πρόσφατα, έδεναν κάτω από τη μεγάλη μαντίλα τα μαλλιά τους με τον ίδιο τρόπο, "φακιόλι", που είναι δεμένο το μαντήλι στο κεφάλι της κοπέλας του αγάλματος.

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Βέροια, Μαρήφ

Μαρήφ ή Μουαρήφ, το όνομα του ιδιοκτήτη του εξοχικού καφενείου, που σήμερα ειναι το κτιριο της ΔΕΗ. Η συγκεκριμένη, επιχρωματισμένη φωτοκάρτα δειχνει την πίσω πλευρά της ΔΕΗ στο σημείο που γινόταν ο αγιασμός των υδάτων τα Θεοφάνεια

Πλατεία Ωρολογίου


Πλατεία Ωρολογίου, από άλλη οπτική γωνία. Φωτογραφία Κιοσέογλου